Ravioli met pompoen, ricotta, parmezaanse kaas en salieboter

november 10, 2014 § Een reactie plaatsen

Wat geeft de herfst toch goede inspiratie voor nieuwe recepten! Ik hou van de kruidige en verwarmende smaken die goed bij de herfst passen. Daarnaast zijn in de herfst prachtige ingrediënten zoals cantharellen, kastanjes en noten volop verkrijgbaar.

Vandaag een recept met herstgroente numero 1: de pompoen. En niet zomaar een receptje, maar zelfgemaakte ravioli. Je bent er dus wel even mee bezig, maar dan heb je ook wat! En wat is er nou heerlijker dan op een regenachtige, herfstige dag lekker in de keuken te staan? Dus haal je pastamachine (als je die hebt) van zolder of scoor een goedkope op marktplaats.

IMG_2859

IMG_2862

Dit heb je nodig (voor circa 20-25 stuks):

Voor het deeg:
– 100 g durum tarwebloem
– 100 g bloem type 00 (+ extra voor het werkblad)
– 2 eieren
– 1 el olijfolie
– mespunt zout

Voor de vulling:
– 200 g (fles)pompoen (schoon gewicht), in blokjes
– 2 el ricotta
– 1 eidooier
– 40 g parmezaanse kaas (+ wat extra om te bestrooien)
– snufje nootmuskaat

Voor de salieboter:
– 50 g roomboter
– handje verse salie, in reepjes gesneden

Extra nodig:
– pastamachine
– raviolisteker

Zo maak je het:
1. Begin met het deeg. Meng de twee soorten bloem met het zout. Maak een kuiltje, breek daarin de eieren en giet de olijfolie erin. Meng tot een deeg en kneed het deeg 10 minuten goed door. Voeg als het deeg te nat is wat extra bloem toe. Als het deeg te droog is voeg je wat water toe. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg minimaal 30 minuten in de koelkast.
2. Verwarm de oven voor op 200 graden. Doe de blokjes pompoen in een ovenschaal, besprenkel met een klein beetje olijfolie en bestrooi met wat zout en peper. Schep om. Rooster de pompoen in circa 30 minuten, totdat de blokjes goed gaar zijn. Laat afkoelen.
3. Prak de pompoen fijn en meng met de ricotta, parmezaanse kaas, de eidooier en een snuf nootmuskaat. Breng goed op smaak met zout en peper.
4. Verwerk het deeg in gedeeltes in de pastamachine tot dunne vellen (de een na dunste stand van de machine).  Zie hiervoor ook de handleiding van de pastamachine, of kijk op YouTube voor handige filmpjes.  Schep kleine bergjes vulling op een pastavel en dek af met een ander pastavel. Steek de ravioli uit met de raviolisteker en druk de randen goed aan. Leg de ravioli in met bloem bestoven bakken en dek af. Let op! De pasta is kwetsbaar en plak snel aan elkaar.
5. Laat de boter in een steelpannetje smelten. Doe er de salie bij en laat op heel zacht vuur de smaak van de salie in de boter trekken. Verwarm totdat de blaadjes salie mooi krokant zijn. De salieboter mag wat bruin kleuren, maar pas op dat de boter niet te donker (en verbrand) wordt! Breng de salieboter op smaak met wat zout.
6. Kook de ravioli in kokend water met zout in circa 3 minuten gaar, totdat de ravioli boven komt drijven. Giet af.
7. Verdeel de ravioli over de borden en besprenkel de salieboter daarover. Bestrooi eventueel met nog wat extra parmezaanse kaas.

Serveer het gerecht als voorgerecht, of als hoofdgerecht met daarbij een herfstige salade van geroosterde pompoen, paddestoelen, rucola, walnoten, parmezaanse kaas en rauwe ham.  Eet smakelijk!

Advertenties

Getagd: , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Wat is dit?

Je leest nu Ravioli met pompoen, ricotta, parmezaanse kaas en salieboter voor Fems Fornuis.

Meta

%d bloggers liken dit: