Zomerse gazpacho

juli 22, 2013 § 2 reacties

Het warme zomerweer houdt (gelukkig!) al een tijdje aan,
met als gevolg dat ik vooral veel salades eet. Griekse salade, couscoussalade, quinoasalade, kikkererwtensalade; misschien toch wel tijd voor wat afwisseling? Dus even iets anders dan salade, maar wel iets dat fris en zomers is: koude soep!

Een paar jaar geleden heb ik tijdens een warme dag in Barcelona gazpacho gegeten en dat was toen zo lekker… Het maken van een gazpacho is super simpel omdat je het fornuis er niet voor aan hoeft te doen. Gewoon even alle groenten snijden en hup in de blender. Alleen het ontvellen van een kilo tomaten kost wat tijd, maar als je daarna het resultaat proeft is dat het zeker waard. Als het buiten 30 graden is, is dit koude soepje echt alles wat je nodig hebt!

IMG_2545
Een paar tips voor een goede gazpacho:
– gebruik mooi rijpe, biologische tomaten met veel smaak. Ik gebruikte zelf een mengeling van Roma en Tasty Tom tomaten.
– Laat de soep in de koelkast in circa twee uur goed koud worden, zodat die echt lekker fris is!
– Serveer de soep met wat toppings: klein gesneden paprika en komkommer, wat blaadjes basilicum en (zelfgemaakte) croutons. Zet ook de tabasco en zeezout op tafel voor zo nodig wat extra pit.

Op wat kleine aanpassingen na is onderstaand recept afkomstig uit het groentenkookboek Veg, één van mijn favoriete kookboeken.

– 1 kilo tomaten
– 100 g oud witbrood zonder korst
– 1 teentje knoflook, geperst
– 1/2 komkommer, geschild en in plakjes
– 1 rode paprika, van zaden ontdaan en in stukjes
– 1/2 kleine rode ui, in stukjes
– 50 ml extra vergine olijfolie
– 1 el balsamicoazijn
– 1 tl suiker
– zout en peper
– een scheutje tabasco
– 2 tl tomatenpuree

Zo maak je het:
1. Doe het witbrood in een schaal, giet er 200 ml koud water bij en voeg het geperste teentje knoflook toe. Laat dit even staan.
2. Ontvel de tomaten door ze aan de bovenkant in te kruisen, ze een minuut in kokend water te leggen en vervolgens het velletje eraf te trekken. Halveer de tomaten vervolgens en verwijder de zaadjes. Doe het vruchtvlees in een bak.
2. Doe het witbrood met de knoflook bij de tomaat. Voeg ook komkommer, paprika, ui, suiker, tomatenpuree, olijfolie en azijn toe. Doe dit in de blender of zet er de staafmixer op en maak glad. Je kan er voor kiezen om de soep wat grover te houden, ik vind een fijne structuur lekkerder.
3. Maak de soep op smaak met zout, peper en tabasco. Een halve tl zout heeft deze hoeveelheid soep zeker nodig!

Zet de soep twee uurtjes in de koelkast en serveer met de toppings. Lekker als diner tijdens een warme zomeravond of als voorafje bij de bbq, geserveerd in kleine glaasjes.

Getagd:

§ 2 Reacties op Zomerse gazpacho

Geef een reactie op Hannelore Reactie annuleren

Wat is dit?

Je leest nu Zomerse gazpacho voor Fems Fornuis.

Meta